Kavos receptai – tai rekomendacijos ir ingredientai, naudojami įvairiems kavos gėrimams, ne tik paprastam kavos puodeliui paruošti. Visuose kavos receptuose kaip pagrindas naudojama tam tikros rūšies virta kava arba espresso. Ji gali būti ruošiama iš pupelių, maltos kavos arba tai gali būti kavos aparatu paruošta stipri kava. Šiandien leisime jums susipažinti su 5 skirtingais kavos receptais, kurie praplės jūsų akiratį ir leis susipažinti su kitokiais kavos pojūčiais. Leiskimės į skonių kelionę!
Skonių kelionė prasideda čia
1. Iced Latte – Šalta Latte
Mums reikės:
- Dvigubos porcijos Espresso (60ml)
- 2 šaukštelių cukraus (galima vietoj cukraus naudoti medų, klevų sirupą ar karamelę)
- Maždaug puse puodelio ledo kubelių
- 100ml pieno (galite naudoti tiek liesą, tiek augalinį pieną)
Gaminimo eiga:
- Karštą espresso kavą sumaišykite su cukrumi, kol jis ištirps ir palikite 1-3min kol kava šiek tiek atvės
- Paimkite kitą puodelį kurį naudosite galutiniam gėrimui ir pripildykite jį ledukais (rekomenduojama puse puodelio)
- Užpilkite atvėsusią kavą ant ledukų ir gerai išmaišykitę
- Kai kavą išmaišysite pilkite pieną ir viską dar kartą gerai sumaišykite
Skanaus!
2. Macchiato
Trumpai apžvelkime kas yra itališka macchiato. Caffè macchiato arba espresso macchiato – tai šlakelis espresso kavos, užpiltas suplaktu pienu. Žodis “macchiato” itališkai reiškia “dėmėtas”, t. y. tamsią espreso kavą nudažo ant viršaus esanti pieno puta. Pereikime prie recepto.
Mums reikės:
- 2 espresso kavos porcijų (60ml)
- 60ml (¼ puodelio) nenugriebto pieno putų*
- *putai suplakti geriausiai tinka liesas pienas, nesenesnis nei savaitės. pieno putai išgauti tinka elektriniai plaktuvai arba pieno mašytuvai. Taip pat galite naudoti avižų pieną veganiškam macchiato.)
Gaminimo eiga:
- Paruoškite espreso kavą mėgstamu būdu: espreso automatiniu kavos aparatu arba rankiniu espreso aparatu.
- Prieš plakdami pieną pašildykite jį ant viryklės (arba virkite pieną garuose naudodami espresso milk kavos aparatą, tokį aparatą galite surasti ir mūsų svetainėje – Tchibo milk kavos paratas).
- Jeigu naudojote viryklę ir pieną jau pašildėte tuomet dabar jį suplakite su elektriniu plaktuvu, plakti apie 2-3min
- Kai puta jau pasidarė standi, imkime 3-4 šaukštelius sausos pieno putos (viršutinis pieno putos sluoksnis) įdėkime ją į kavą, taip puta plūduriuos viršuje tad neįsimaišys į apačioje esančią espreso kavą, kaip latte kavoje.
Skanaus!
3. Vietnamietiška kiaušinių kava
Ši kava dar vadinama Cà Phê Trứng (cah-fay trung), yra ištaigingas ir skanus kavos gėrimas, kilęs iš Hanojaus (Vietnamas).
Jį sudaro stiprios kavos pagrindas, ant kurio užpilamas tirštas putų sluoksnis iš kiaušinio trynio, cukraus ir kondensuoto pieno. Štai receptas 4 porcijoms:
Mums reikės:
- 4 kiaušinių trynių
- 150ml kondensuoto pieno
- 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
- 240ml stiprios espresso (4 dvigubi espresso)
- 1 arbatinis šaukštelis kakavos miltelių ar tarkuoto juodo šokolado
Gaminimo eiga:
- Kiaušinių trynius, kondensuotą pieną ir vanilės ekstraktą sudėkite į didelį dubenį. Plakite elektriniu plakikliu mažiausiai 5-7min. arba kol masė taps šviesi ir atsiras puta
- Pagaminkite espresso ir padalinkite į kiekvieną stiklinę ar puodelį po lygiai, taip pat pasilikte 10-20ml kavos pabaigai. Svarbu, kad puodeliuose liktų vietos 2-3 šaukšteliams suplaktam kremui užpilti
- Kai kava išpilstyta, dedame maždaug po 2 šaukštelius suplaktos kiaušinio masės ant viršaus, paskirstome masę tolygiai, spalvai įgauti, užlašiname likusios kavos ant viršaus ir pagardiname žiupsneliu kakavos ar tarkuoto šokolado.
Skanaus!
4. Affogato
Norint labiau suprasti koks iš tiesų šis gėrimas, išsiaiškinkime ką reiškia šis neįprastas pavadinimas. Affogato tai paprastas, bet nuostabus itališkas kavos desertas. Išvertus iš italų kalbos pažodžiui tai reiškia “nuskendęs”, o tai puikiai apibūdina jo pateikimą: ledų arba gelato kaušelis “nuskandintas” karšto espresso kavos puodelyje. Šis gėrimas vartojamas, kai esate “per sotūs desertui”! Pabandykime pasigaminti.
Mums reikės:
- 30-60ml Espresso, geriausia kad būtų stipresnis
- 2 šaukšteliai vanilinio Gelato arba vanilinių ledų
- (pasirinktinai) – 15-30ml likerio geriausiai tinka migdolų arba lazdyno riešutų skonio, taip pat tinka Romas arba Sambuca.
- Žiupsnelis tarkuoto šokolado arba smulkintų pistacijų
Gaminimo eiga:
- Naudodami kavos aparatą arba rankinį espresso aparatą, pasirinktinai pagaminame viengubą (30ml) arba dvigubą (60ml) espresso.
- Į stiklinę dedame vanilinius ledus ir ant jų pilame kavą, mėgaujamės stebėdami kaip ledai tirpsta karštoje kavoje
- Jei naudojate likerį užpilame jį po kavos, jeigu ne, užbarstome šokolado ar susmulkintų pistacijų.
Skanaus!
5. Plakta kava – Whipped Coffee
Plakta kava, kartais dar vadinama Dalgona kava (ypač Pietų Korėjoje), – tai kavos ruošimo būdas, kai ant gėrimo užpilamas tirštas kavos putų sluoksnis. Pabandykime pasigaminti.
Mums reikės:
- 1 puodelis pieno
- ¼ puodelio arba 5 šaukštelių tirpios kavos
- 3 šaukšteliai cukraus
- ¼ puodelio verdančio vandens
Gaminimo eiga:
- Padalinkite pieną į dvi 250-300ml stiklines ir atidėkite į šalį
- Dideliame dubenyje suplakite kavą ir cukrų. Supilkite verdantį vandenį. Plakite elektriniu mikseriu, kol sutirštės ir taps labai purios konsistencijos, apie 5-7 min. (Galite naudoti stovimą mikserį arba plaktuvą).
- Suplaktą kavos mišinį sudėkite į stiklines ant prieš tai atidėto pieno, prieš geriant sumaišykite, kad kava ir pienas susijungtų.
Skanaus!
Tikiuosi šie kavos receptai jums patiks ir iš naujo leis atrasti kavos skonius. Pasimėgaukite nuostabiais skoniais ir nepamirškite pasidalinti savo gaminiais bei komentarais.
Affogato kava nuostabaus skonio. Siūlau visiems išbandyti. Nenusivilsite, tai kažkas nepaprasto 🤗☕