Šiandien pabandysime apžvelgti svarbiausius aspektus ruošiant Matcha. Daugelis žmonių netinkamai atlieka matcha arbatos paruošimą, sugadina jos skonį ir neretu atveju pasitraukia iš Matcha mylėtojų klubo. Pabandysime paprastai papasakoti kaip tinkamai paruošti Matcha, tad leiskimės į Matcha arbatos pasaulį.
Matcha Pasaulis
Tinkamas Matcha pasirinkimas
Patys Matcha milteliai labai nesiskiria ingredientų (maltų žaliosios arbatos lapelių) atžvilgiu, tačiau kokybė ir apdorojimo būdai gali turėti įtakos skoniui, spalvai ir naudojimo būdui. Žemiau pateikiame skirtingas galimas Matchos rūšis.
- Ceremoninė Matcha – tai aukščiausios kokybės matcha, garsėjanti ryškia žalia spalva, švelnia tekstūra ir šiek tiek saldžiu skoniu su subtiliu kartumu. Ji idealiai tinka tradicinėms matcha arbatos ceremonijoms ir savarankiškam gėrimui.
- Premium Matcha – ši matcha yra geros kokybės, bet šiek tiek pigesnė nei ceremonijų arbata. Ji yra ryškesnės žalios spalvos ir šiek tiek intensyvesnio skonio, todėl puikiai tinka matcha latte ar kitiems gėrimams, kuriuose matcha yra skonio sudedamoji dalis.
- Kulinarinė, tradicinė Matcha – šios klasės matcha yra prislopintos žalios spalvos ir stipresnio, kartesnio skonio. Ji yra pigesnė nei ceremonijų ar aukščiausios kokybės matcha ir tinka naudoti gaminant maistą ir kepant, kai matcha skonis įtraukiamas į kitus ingredientus.
Paruošti Matcha reikalingi įrankiai
Ruošiant matcha taip pat labai svarbu yra paruošimo įrankiai. Štai tradiciniai įrankiai naudojami paruošti matchai:
- Matcha dubenėlis (chawan): Ieškokite dubenėlio su plačiu kraštu ir patogiu gyliu, kad galėtumėte plakti.
- Matcha plaktuvas (chasen): Smulkūs bambukinės šluotelės danteliai puikiai tinka putoms sukurti.
- Matcha bambukinis šaukštas (chashaku), yra tradicinis japoniškas šaukštas, specialiai skirtas matcha milteliams matuoti ir semti.
Matcha paruošimas
1. Pasirinktinai galite Į dubenėlį išsijoti nuo pusės iki vieno arbatinio šaukštelio matcha miltelių. Sijojimui galite naudoti paprastą sietelį. Tai padeda pašalinti gumulėlius ir užtikrina vientisą gėrimą.
2. Pašildykite vandenį: Pašildykite vandenį iki rekomenduojamos temperatūros. (rekomenduojama temperatūra 60-80 laipsnių). Naudojant karštesnį vandenį, matcha gali sudegti ir įgauti karstelėjusį skonį.
3. Į dubenį įpilkite nedidelį kiekį karšto vandens (tiek, kad apsemtų matcha miltelius 40-60ml).
4. Stipriai suplakite: Šluotele plakite matcha ir vandenį zigzago judesiais apie 20-30 sekundžių. Taip įtraukiamas oras ir gaunamos putų konsistencijos putos. (Taip pat galite naudoti ir elektrinę šluotelę, tačiau naudojant elektrinę šluotelę puta nebus tokia standi ir išbus trumpiau vientisa, nei plakant Chasen šluotele).
5. Kai gausite gražią putą, palaipsniui užpilkite vandenį ar augalinį pieną (pasirinktinai) vienai porcijai rekomenduojama apie 150-200ml priklausomai ar norisi tirštesnės ar skystesnės konsistencijos.
6. Lėtai gurkšnokite matcha ir mėgaukitės skoniu, skanaus!
Palikti komentarą